İstanbul içerisinde ulaşımın olmazsa olmazlarında hatlı dolmuş kullanan sürücüler için psikoteknik belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. İBB’nin İstanbul il sınırları içerisinde yaptığı denetimlerde ve emniyet birimlerince yapılan denetimlerde psikoteknik belgesine sahip olmayan sürücülerin kullanmakta olduğu araç bağlanmakta ve cezai müeyyide uygulanmaktadır.

Hatlı dolmuş sürücülerinin psikoteknik belgesi alabilmesi için sadece 1-2 saat gibi kısa bir süre gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilmiş ve ruhsatlandırılmış Psikotem Psikoteknik merkezimizde 1 saatlik test ve akabinde psikiyatri onayı sonrası psikoteknik raporunuz e-devlet sistemi üzerine düşmektedir. Psikoteknik raporları artık elden verilmemektedir.

Hatlı dolmuş

Hatlı Dolmuş İçin Psikoteknik Nasıl Alınır?

Hatlı dolmuş şoförlerinin psikoteknik alabilmesi için öncelikle 0216 481 03 43 numaralı telefonumuzdan randevu almaları gerekmektedir. Randevu vermemizin sebebi tamamı ile sizlerin mağduriyet yaşamaması içindir. Test hizmeti 1 saat süreceği için ofisimize geldiğinizde test cihazlarımız dolu olursa ekstra bir bekleme süreci ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu durumun yaşanmaması için sizlere randevu saati vermekteyiz. Ve randevu saatinizden 10 dakika önce ofisimizde olmanız yeterlidir.

Hangi belgeler isteniyor?

Psikoteknik almak için yanınızda getirmeniz gereken belgeler şunlardır. Harici herhangi bir belge ve fotoğraf istemiyoruz.

EHLİYET

KİMLİK KARTI

Hatlı Dolmuş Şoförleri İçin Psikoteknik Kaç Yıl Geçerlidir?

Ticari amaçla alınan psikoteknik raporlarının yasal geçerlilik süresi 5 yıldır. Ticari faaliyet kapsamında çalıştıkları için almış oldukları psikoteknik raporu-psikoteknik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.

Psikoteknik yenileme işlemleri yine ilk belge alımında olduğu gibi yeniden teste girmek sureti ile yapılmaktadır.

Hatlı Dolmuş Şoförleri Hangi Testleri Yapmak Zorundadır?

Psikoteknik testleri VTS test sisteminde 9, ALG test sisteminde 12 testten oluşmaktadır. Adaylar teste girecekleri Psikotem Psikoteknik Değerlendirme Merkezinde kullanılmakta olan VTS (Vienna Test Systems) test sisteminde 9 farklı teste tabii olacaklardır. Bu testler sırası ile

TAVTMB ( Takistoskopik trafik algı. Bu test görsel hafıza kontrolü sağlamaktadır. Görsel algılama performansını ölçmektedir.)

DT ( Determinasyon testi. Yoğun uyaranlar akışı ve stres altında tepki hızı ve tepki kalitesini ölçümlemektedir.)

COG ( Cognitrone testi sürekli dikkat ve problem çözme becerisini ölçümlemektedir. Sürekli dikkat performansı ölçer)

SİGNAL ( Seçici dikkat ve dikkat düzeyini ölçümler. Uzun süreli dikkat gerektiren durumlardaki performans ölçümünü yapmaktadır.

SPM (Standart Muhakeme soyut görsel şekiller arasındaki ilişkilerin kavranması ve anlaşılmasını ölçümler

LVT ( Görsel süreklilik değerlendirmesi yapmaktadır. Adayların algısal performansları ve algısal hızları incelenmektedir.

İVPE ( Kişilik ile ilgili kişisel yapı değerlendirmesi yapılmaktadır. Kişinin maceraperestlik, duygu dengesi gibi unsurların değerlendirmesi yapılmaktadır)

HMT (Hız ve mesafe algılama testidir. Uyaranların hareket hızını ve uyaranlar arasındaki mesafeyi tahmin etme becerisi ölçülür

İİB (İkili işlem becerisi görüş açısı ve koordinasyon. Uyaranların kişin görüş açısına ne zaman girdiğini ölçümler.)

TESTLERİDİR.