İBB Şoför Kartı Nasıl Alınır?

İBB ŞOFÖR KARTI NEDİR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi , İstanbul genelinde yolcu taşımacılığı yapmakta olan ve hafriyat kamyonu kullanan tüm sürücülere İBB Şoför Kartı almaları yönünde karar almıştır.

İbb şoför kartı İstanbul sınırları dahilinde faaliyet gösteren başta ticari taksiler olmak üzere sarı dolmuş, dolmuş, minübüs, okul ve personel servis araçları, İETT ve özel halk otobüsleri gibi araçları  kullanan şoförler için zorunludur. Ayrıca yakın zamanda hafriyat kamyonları ile ilgili de şoför kartı alınması zorunluluğu getirilmiştir. Hafriyat kamyonu için http://ibb.istanbul/icerik/e-basvuru-uygulamalari (e-belediye hizmetleri web sitesi ) üzerinden hafriyat aracı izin sistemine giriş yapılarak istenilen belgelerin yüklenerek başvuru yapılması gerekmektedir.

İBB Şoför Kartı Nasıl Alınır?

İBB Şoför kartı alabilmek için bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler kullanılacak aracın ve faaliyetin türüne göre değişmektedir.

TİCARİ TAKSİ İÇİN;

Ticari Taksi kullanacak sürücüler için minimum 2 yıllık ehliyete sahip olunması ve 22 yaşında olma zorunluluğu bulunmaktadır. 

SERVİS ARAÇLARI İÇİN;

Öğrenci ve personel taşımacılığı yapan sürücülerin 26 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olması ve en az 5 yıllık ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.

İBB Şoför Kartı Kaç Yıl Geçerlidir?

Toplu taşıma aracı kullanım belgesi( İBB Şoför Kartı) kullanım geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıllık süre dolduktan sonra İBB şoför kartına vizeleme işlemi yapılması gerekmektedir. Vizeleme işlemi esnasında Uzman Göz ve Uzman Dahiliye doktoru kaşeli sağlık raporu, e-devlet üzerinden son 5 yıla ait ehliyet GBT’si ve yasal geçerlilik süresi 1 yılın altına düşmemiş psikoteknik raporu gerekmektedir. Bu belgeler taratılıp yeniden e-tuhim sitesine yüklenmek sureti ile vizeleme işlemi yapılabilmektedir.

Not: Psikoteknik raporunun süresinin dolmasına 1 yıldan daha az bir süre kalmışsa yeniden psikoteknik raporu alınması gerekmektedir.

İBB Şoför Kartı Alma Şartları Nelerdir?

İbb Şoför kartı başvuru işlemleri esnasında en çok sorulan sorulardan bir tanesi sabıka veya adli sicil kaydı bulunması halinde şoför kartının alınıp alınamayacağı sorusudur.

Şoför kartı için kayıt yapılırken eğer aşağıda belirtilen hükümlere tabii iseniz şoför kartı almanıza izin verilmemektedir.

Başvuru tarihi itibari ile 6 ayı geçmemiş, resmi kurumlar için sorgulanmış adli sicil kaydı 5237 sayılı Türk ceza kanununun 81, 82, 83, 86, 87, 88, 94, 95, 96, 102, 103, 104,
105, 106, 107, 108, 109, 148, 149, 179/3, 188, 190, 191, 226, 227 ve 5326 sayılı kabahatler kanununun 35.maddesindeki suçlardan hüküm giymemiş olmak.

 Son 5 (beş) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak taşıt kullanma ve trafik kurallarını(Hız v.b.)ihlal nedeni ile, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak.

Okul-Personel Servis Taşımacılığında çalışacak şoförlerin; B sınıfı için en az 7 yıl ya da E(D) sınıfı için en az 5 yıl sürücü deneyimine sahip olması gerekir. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu kartın alınması için bazı kriterler belirlemiştir.

Bu kriterlerin başında devlet yönetiminde olan resmi bir sağlık kurumu olan Ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri aracılığı ile idrar tahlili yaptırılması gelmektedir.(Alkol, uyuşturucu madde kullanımı tespiti için)

İdrar tahlili için öncelikle  sürücülerin e-tuhim web sitesi üzerinden kayıt yaptırması gerekmektedir.

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra sisteme giriş yapıp ehliyet seri numarası sisteme kayıt edilmelidir ( ehliyetlerin arka yüzünde bulunur)

Başvuru belgeleri bölümünü aktif hale getirdikten sonra sayfanın alt kısmında bulunan Alkol ve Uyuşturucu madde test randevusu alanına tıklayarak  İstanbul Anadolu yakası için Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, İstanbul Avrupa yakası için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden randevu alınması gerekmektedir.

Herhangi bir sağlık hizmeti veren kurumdan alınacak uzman göz ve uzman dahiliye doktoru onaylı sağlık raporu (son 6 ay içerisinde alınmış olması gerekmektedir).

Önemli Not: Aile hekiminden alınan sürücü olur raporları, ehliyet değişimi için alınmış olan raporlar İBB tarafından kabul edilmemektedir.

Yasal geçerliliğe sahip psikoteknik raporuna sahip olunması gerekmektedir.

Sürücü ceza bilgisi (Ehliyet GBT’si ) alınması gerekmektedir. Ehliyet GBT’si olarak da adlandırılan bu belge e-devlet sistemi üzerinde arama ekranına sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgulama adımından 5 yıl seçilerek yapılması gerekmektedir.

Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içerisinde çektirilmiş olması gerekmektedir.)

İdrar tahlili sonucu elden belge olarak verilmez ve  24 saat sonra e-tuhim üzerinden görüntülenebilmektedir.

Biyometrik fotoğraf 175 x 200 pixel olarak boyutlanırılıp yüklenmelidir.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra “BAŞVURUYU GÖNDER” butonu aktif olacaktır. Butona tıklayıp başvuru gönderilir. Bu aşamadan sonra gönderilmiş olan başvuru TUHİM üzerinden yetkili birimler tarafından incelenir. Eğer yüklenen belgeler arasında eksik yada hatalı evrak varsa sürücünün sistemde kayıtlı olan GSM numarasına SMS ile hatalı yada eksik evrak hatası şeklinde bildirim gönderilir.

Evraklarda bir eksiklik yada hata olmaması durumunda başvuru onaylanır ve ödeme yapılması için sürücüye yine SMS yolu ile bildirim gönderilir.

Sürücü kendisine ödeme ekranının açıldığına dair SMS gelmesi sonrası e-tuhim’ e kayıt olduğu bilgileri ile sisteme giriş yapar ve ödeme yap butonunu tıklayarak ödeme adımına geçer.

Burada kredi kartı veya banka kartı ile ödeme işlemi gerçekleştirilir. Elden nakit veya veznelerden ödeme alınmamaktadır. Kullanılan kartın başka birisine ait olması sorun teşkil etmemektedir. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra artık şoför kartı numaranız aktif olacaktır. Kartınız basılmasından sonra e-tuhim üzerinde kayıtlı olan ikamet adresinize İBB tarafından kargo yolu ile gönderilecektir.

İBB şoför kartı işlemleri sürücüler için karmaşık gelebilir veya evrak işlemleri için gerekli donanıma sahip olunmayabilir.

Bu noktada Psikotem Psikoteknik Değerlendirme Merkezi olarak sürücülerimizin işlemlerini kolay şekilde halledebilmeleri için yukarıda anlattığımız işlemlerden herhangi bir ücret talep etmeden sizin için iş takibi yapmaktayız

SRC BELGESİ İSTENİYOR MU?

İBB şoför kartı başvurusunda bulunmak için istenilen evraklar arasında SRC belgesi bulundurma zorunluluğu yoktur.

Bu noktada sizleri daha detaylı bilgilendirmek isteriz.

SRC belgeleri yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığı yapan sürücüler için Karayolları Trafik kanunu içerisinde şoförlerde aranılacak nitelikler bölümünde zorunlu tutulmuştur. Kullandıkları aracın ruhsatında ticari ibaresi bulunan tüm araç gruplarını kullanan sürücüler için SRC belgesi zorunludur.

İBB şoför kartı için SRC belgesi  istemiyor olsa dahi olası herhangi bir kaza durumunda şoför evraklarınız da eksiklik olacağı için sigorta şirketleri tarafından haklı olduğunuz bir kaza sonrası haksız olduğunuz yönünde karar alınabilir ve bu da beraberinde mağduriyet yaşatabilir. Hafriyat Kamyonlarını kullanan sürücüler için ise SRC belgesinin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Psikoteknik Şart mı?

İBB şoför kartı aşmak için güncel psikoteknik değerlendirme raporunuzun olması gerekmektedir.UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi)’nin kayıt ekranında istenilen evraklar arasında psikoteknik raporu bulunmaktadır. Psikoteknik Raporunuzu Sağlık Bakanlığı Yetki belgesine ve ruhsatına sahip kurumlarımızdan aynı gün içerisinde e-devlet üzerinden alabilirsiniz.

Detaylı bilgi için

0216 481 03 43

0216 621 06 54

0553 714 04 12

0537 544 07 94 

Numaralı telefonlarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz…

İBB Şoför Kartı Kaç Günde Çıkartılır?

İBB Şoför kartı başvuru işlemlerinizin sonuçlanması en az 3 gün sürmektedir. Bu sürecin sadece 2 günü alkol ve uyuşturucu madde test sonucunuzun sisteme yansıması için geçecek süredir. Aynı gün içerisine randevu alınamamaktadır. İdrar tahlili sonucu ise numune verildikten 24 saat sonra e-tuhim sitesine düşmektedir. 

Hangi Kurumlar Veriyor?

İBB şoför kartı sadece İBB tarafında https://tuhim.ibb.gov.tr/sitesi üzerinden yapılan başvuruların neticelendirilmesi sonrası verilmektedir. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra hemen iş başı yapılabilmektedir. Basıma giren kartların dağıtım süresi farklılık gösterebilmektedir ( Basım sırasına göre)

İBB şoför kartı başvuruları İBB ‘ye ait https://tuhim.ibb.gov.tr/ sitesi üzerinden yapılmaktadır.

İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Biyometrik Fotoğraf (  1 adet)
  • Uzman Göz ve uzman Dahiliye doktor kaşeli sağlık raporu. (aile hekimliğinden alınan sürücü olur raporları kabul edilmemektedir)
  • Psikoteknik Raporu
  • Ehliyet GBT’si ( e-devlet üzerinden alınmaktadır. Son 5 yıl seçilecek)
  • Alkol ve Uyuşturucu madde testi ( dışarıdan alınamamaktadır. Bu rapor sadece kayıt yapıldıktan sonra tuhim web sitesi üzerinden İstanbul Anadolu yakası için Erenköy Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden , Avrupa yakasında ise Bakırköy Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden  randevu alınarak yapılabilmektedir.